Liseliler anlatıyor: ‘Nitelikli ve eşit eğitim hakkımız için endişeliyiz’
Birçok ilde öğrenciler, proje okullarında görevden alınan öğretmenlerine sahip çıkıyor. “Öğretmenime dokunma” diyerek ses yükselten liseliler, eğitim haklarını savunmakta kararlı.

Fotoğraf: Evrensel
Nisa Sude Demirel
[email protected]
Pek çok ilde onlarca ‘proje okul’da öğretmenlerin sürgün edilmesiyle liselerde başlayan eylemler sürüyor. “Öğretmenime dokunma” sloganıyla bir araya gelen öğrenciler öğretmenlerinin sürgün edilmesine karşı çıkıyor. Bu süre zarfında öğrenciler liselerinde düzenledikleri eylemlerde müdürler, okul idareleri ve hatta ilçe milli eğitim müdürleri tarafından disiplin cezaları ve soruşturmalarla tehdit edildi. En çok tepki çekenlerden biri Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yıldız’ın öğrencilere yönelik “12 senelik emeğinize disiplin kurulu 3 dakika içerisinde karar verir” sözleri oldu. Peki lise öğrencileri neden direnişte, ne talep ediyor? İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dan lise öğrencileri Evrensel’e anlattı.
‘Liselerde bir kıyım var’
58 öğretmenin görevden alındığı İzmir Atatürk Lisesinden bir öğrenci: Şu anda adeta bir kıyım gibi işliyor süreç. Herhangi bir neden belirtilmeden öğretmenlerin görevden alındığı duyuruldu. Tamamen bir belirsizlik var ve bir açıklama da yapılmadığı için öğretmenler ortada kaldı. Bu öğretmenler bizim okulumuza yıllarını veren öğretmenler. Biz de buna tepki gösteriyoruz doğal olarak. Geçtiğimiz dönem gibi süreçler gençleri politik olarak bilinçlendiriyor. Biz de sayısız eylem yapan üniversiteli, liseli arkadaşlarımızdan güç alıyoruz. Bu atmosfer bizim de tepkimizi gösterebilmek için alan sağlayabileceğimizi hatırlattı bize. Bizim burada talebimiz akademik ve demokratik haklarımıza saygı duyulması. Öğretmenlerimizin burada kalabilmesi için elimizden geldiğince onlara desteğimizi göstereceğiz.
‘Demokratik eğitimden daha fazla uzaklaşmak istemiyoruz’
26 öğretmenin görevden alındığı Kadıköy Anadolu Lisesinden bir öğrenci: Bu tepkinin temel sebebi bizim geleceğimiz için emek veren öğretmenlerimizin mağdur edilmesi. Bu tepeden inme atamaların münferit olmadığının bilincindeyiz. Bu kararın asıl çıkış noktası olan yönetimlere tepki gösteriyoruz. Özgür ve demokratik eğitim bilincine sahip öğrenciler yetiştiren okulumuzun bu yapısını kaybetmesinden korkuyoruz ve bunun olmasını korkarak beklemeyeceğiz. Bu tepkiye diğer liselerden öğrenci arkadaşlarımızın da katılacağına dair şüphemiz yok. Son yaşanan olaylarda da hakkımızı sesimizi duyurarak arayabileceğimizi gördük ve cesaretlendik. Öğrenciler olarak taleplerimiz öğretmen atamalarının hakkaniyetli yapılması, şeffaflaştırılması, liselerimizde polislerin bulunmaması ve temel haklarımızın korunması. Öğretmenlerimize de bir sözümüz var, asla yalnız yürümeyeceksiniz.
‘Eğitimimizin niteliksizleşmesinden korkuyoruz’
19 öğretmenin görevden alındığı Ankara Atatürk Anadolu Lisesinden bir öğrenci: Okullarımıza yıllarını vermiş, işinde en iyisi olan hocalarımızın görüşlerinden veya sendikalarından dolayı okullarımızdan gönderilmesine tepki gösteriyoruz. İlerde torpilli öğretmenlerin gelmesinden korkuyoruz çünkü eğitim kalitesi düşecek, okullarımızda görüşlerimizi belirtemez hale geleceğiz. Geçirdiğimiz son üç hafta liseliler açısından bir bilinç oluşturdu. Ve bu atamalar ile de artık ses çıkarmamız gerektiğini düşünüyoruz. Tüm öğrenciler aktif olarak katılmasa da tüm öğrenciler bu konuyu tartışıyor. Bizim talebimiz öğretmenlerimizin feda edilmemesi; laik, eşit ve ücretsiz eğitim alabilmek. Taleplerimizi elde edene kadar mücadeleye devam edeceğiz.
‘Adaletsizlik gittikçe bize de erişiyor’
6 öğretmenin görevden alındığı Beylikdüzü Sosyal Bilimler Lisesinden bir öğrenci: Öğrencilerin tepkileri gündemin çevresinde gelişen ve gittikçe biz liselerin yakınına erişen adaletsizlik. Müdürümüz ve onun seçtiği idari kadro ne kadar hükümetin yandaşı olursa o kadar çok güce sahip oluyorlar. Biz öğrenciler gittikçe bunun farkına varıyoruz. Okul müdürümüz bizi susturmak için otoritesini kullanıyor. Günün sonunda eğitim hayatımızın onun elinde olduğu konusunda bizi korkutuyor. Öğrenciler de bu toplumda yer aldığı için er ya da geç bu sorunlar ana problemlerimizden birine dönüşüyor. Biz öğrenciler çevremizde olanları kavramada güçlüyüz. Bu sebeple çevredeki adaletsizliklere ve yolsuzluğa ses çıkarmakta tepki göstermekte geç kalmıyoruz. Taleplerimiz birer haktır: bize torpilli, yandaş öğretmenler yerine her dersinde bizlere öğreten gerçek öğretmenlerin eğitim gördüğümüz kurumun öğretim kadrosunda yer almasına devam etmesidir. Okul müdürü istedi diye bir imzayla bizlerden uzağa gönderilmemesidir talebimiz.
‘Okullarımızın kimliğini kaybetmesinden endişeliyiz’
5 öğretmenin görevden alındığı Antalya Adem Tolunay Anadolu Lisesinden bir öğrenci: Okulumuzda büyük emekleri olan öğretmenlerimiz ayrılmak zorunda bırakıldı. Bunlar son yıllarda yapılan müfredat değişiklikleriyle de birleşince eğitim kurumlarının gerici bir kimliğe bürünmesi en büyük endişelerimizden biri. Kaygılarımızın temelinde ülke genelindeki haksızlıkların gelecekte bizim başımıza gelme ihtimalinin yüksek olması var. Liseli öğrenciler olarak ülke çapında özellikle üniversitelerde yapılan eylemlerden cesaret ve umut alıyoruz. Bazı arkadaşlarımız okul yönetimiyle ters düşmekten çekinse de çoğu öğrenci duruma tepkili. Sesimizi duyurana kadar öğretmenlerimizin haklarını ve kendi hakkımızı arayacağız.
Evrensel'i Takip Et